مقامهای دولت اسرائیل میگویند حتی پس از عقبنشینی بخش عمده نیروهای اسرائیل از غزه، باید آن را بهصورت منطقه امنیتی حفظ کرد، اما هیچکدام توضیح ندادهاند این منطقه چگونه خواهد بود و چطور عمل خواهد کرد.
رئیس سابق آژانس امنیت اسرائیل (شینبت) در مصاحبه با اورشلیم پست در مورد اصول اولیه ایده منطقه امنیتی مرزی غزه صحبت کرده است.
اریک هریس باربینگ هشدار میدهد اسرائیل، اگر نگوییم سالها، ماهها با امکان عقبنشینی بخش عمده نیروهایش از قلب غزه به منطقه امنیتی مرزی فاصله دارد.
به گزارش اورشلیم پست، این مقام سابق شینبت میگوید اسرائیل باید از مرکز به سمت مرز حرکت کند و محدودهای یک تا یکونیم کیلومتری را تحت کنترل بگیرد. او در ادامه توضیح داد که چنین منطقهای امکان مسکونی بودن ندارد.
به عقیده باربینگ، یک تقاضای امنیتی ضروری که میتواند از نظر مصر، آمریکا و جامعه بینالمللی بحثبرانگیز باشد این است که نیروهای اسرائیل باید بر «کریدور فیلادلفیا» در مرز غزه و مصر، که اسرائیل در سال ۲۰۰۵ از آن عقبنشینی کرد، نظارت داشته باشد؛ و این موضوع باید با مصر هماهنگ شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با وجود این، ایده ایجاد محدوده امنیتی پیچیده است زیرا بخشهایی از نوار غزه حدود پنج کیلومتر عرض دارد، و بخشهایی دو کیلومتر. بخشهایی از شهر غزه نیز تا مرز امتداد دارد.
اگر ایجاد منطقه امنیتی بزرگتر در جنوب غزه ممکن باشد، در بخشهایی از شمال غزه باید کوچکتر باشد تا فلسطینیها فضا برای زندگی داشته باشند.
این مقام سابق شینبت برآورد میکند که بازسازی بخشهایی از غزه بیش از سه سال طول بکشد، هم از لحاظ میزان خسارتی که دیده است و هم از نظر فرایند پیچیده جمعآوری هزینه بازسازی. بنابراین، مناطق امنیتی در قسمتهای شمالی میتواند بزرگتر باشد و بعد از مساحتش کاسته شود.
باربینگ در ادامه اشاره میکند که شاید گفتنش از لحاظ سیاسی صحیح نباشد، اما برخی ساکنان منطقه مرزی قادر به بازگشت به خانههایشان نخواهند بود.
به بیان دیگر، بسیاری از نواحی فقط به اندازه حدود یک کیلومتر فضا برای منطقه امنیتی داخل غزه خواهند داشت، و در نواحی که غزه بسیار باریک باشد، منطقه امنیتی باید به داخل خاک اسرائیل گسترش پیدا کند.
باربینگ میگوید از لحاظ ماهیگیری نیز غزه قادر نخواهد بود در آینده نزدیک هیچگونه فعالیت دریایی داشته باشد، گرچه ماهیگیری بخش کلیدی اقتصاد غزه است.
او در ادامه میافزاید اولویت فعالیت مجدد موسسات عمومی بزرگ مانند بیمارستانها است، و مسکن در وهله بعد است.
بخشی از پیچیدگی روند بازسازی این است اطمینان حاصل شود مصالح بازسازی فقط برای پروژههای غیرنظامی استفاده شوند و مانند گذشته، برای ساخت تونلها به کار نروند.
به عقیده باربینگ، همزمان با بازسازی، ضروری است هواپیماها و پهپادهای اسرائیلی بهصورت هوایی بر غزه نظارت داشته باشند.
علاوه بر این، کماندوهای اسرائیلی باید آزادی عمل داشته باشند تا در تعقیب نیروهای حماس داخل غزه بروند و جلوی تاسیس زیرساختهای ترور جدید را بگیرند.
این مقام سابق شینبت توضیح میدهد که تانکها و توپخانه اسرائیل باید در مرز حضور دائمی سنگین داشته باشد تا هم بهمنزله اعلام قدرت باشد و هم در صورت لزوم، برای عملیاتهای ضدتروریستی هدفمند استفاده شوند.
او در ادامه تاکید میکند مسئله مهم این است که هرگونه درگیری بین ارتش اسرائیل و حماس، باید داخل غزه صورت بگیرد و به قلمرو اسرائیل کشیده نشود.
باربینگ در پایان میگوید ارتش اسرائیل باید فناوری نظارت و شبکههای عوامل اطلاعاتی را تقویت کند که نیازمند زمان و سرمایهگذاری قابلملاحظه است.